Yeni Yöntem

Çin’de ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan ve dünya genelinde 2 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan COVİD19 salgını hız kesmeden devam ediyor. Aşı ve ilaç çalışmalrında sona gelinen bir çok ülkede aşı çalışmalarının başladığı COVİD19 ün bulaşma yollarıyla ilgili her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. COVİD19ün bulaşmasıyla ilgili yürütülen çalışmalarda Türk doktorlarının buluşu dünya gündemine oturdu.

Yeni Yöntem
Editör: Ahfa Haber
16 Mart 2021 - 22:47
Yoğun bakımda yatan Covid hastalarının akciğerlerinde biriken su ve hava, drenaj yöntemi ile çıkarılıyordu. Tek tüple filtresiz yapılan bu işlem sırasında v-i-rüs havaya yayılıyor, sağlık çalışanlarına virüs bulaşma riski artıyordu. İzmir’de bir grup g-öğüs c-errahisi uzmanı, drenaj işlemi sırasında virüs yayılma riskini ortadan kaldıran filtre sistemi geliştirdi.

SAĞLIK EKİBİNDE 7 AYDIR K-1-9E RASTLANMADI
TRT’de yayımlanan habere göre; Doç. Dr. Kenan Can Ceylan, yeni sistemle ilgili, “Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi h-astadan gelen sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra ikinci şişenin içine *-lkol bazlı bir d-ezenfektan koyuyoruz. *-l-kol bazlı d-ezenfektan sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek v-i-rüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz” dedi.

Ameliyathanelerdeki H-EPA filtre sisteminden esinlenilerek geliştirilen teknik, önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren G-öğüs Hastalıkları H-astanesi’nde denendi. 7 ay boyunca sistemi kullanan ekibin K-1-9e yakalanmadığı görüldü.

SİSTEMİN BAŞARISI ULUSLARARASI TIP DERGİSİNDE YER ALDI Doç. Dr. Serkan Yazgan, geliştirilen sistemle, sağlık çalışanlarının ciddi r-isk altında kalmasını önlediklerini söyledi. Sistemin başarısı, küresel tıp çevrelerinin de dikkatini çekti. Sistem, küresel bir tıp dergisinde, tüm sa-ğlık çalışanları için önerildi.

SAĞLIK EKİBİNDE 7 AYDIR COVİD'E RASTLANMADI

TRT’de yayımlanan habere göre; Doç. Dr. Kenan Can Ceylan, yeni sistemle ilgili, “Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi hastadan gelen sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra ikinci şişenin içine a-lk-ol bazlı bir d-ezenfektan koyuyoruz. A-lk-ol bazlı d-ezenfektan sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek v-i-rüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum